Малко над 50 000 са подадените заявления за вот в чужбина

...
Малко над 50 000 са подадените заявления за вот в чужбина
Коментари Харесай

Намаляват заявленията от чужбина за вота

Малко над 50 000 са подадените заявки за избор в чужбина от българите зад граница посредством е-системата на ЦИК. Това демонстрират данните на уеб страницата на комисията, откакто в среднощ изтече крайният период за подаването на документите. Те са с към 20 600 по-малко, което е близо ¼. За съпоставяне на вота през юли подадените заявки бяха към 71 000, а на изборите напролет – над 87 000, оповестява " Монитор ".

По традиция най-вече такива има от прилежаща Турция. Родната диаспора там  е подала 19 987. Следващи от са Обединеното кралство – с 7695, на трето място се подреждат от Германия – 5477.  Топ пет попадат още Испания и Съединени американски щати. Първите с 2839, а вторите – 2589.

Тези заявление ще послужат по-късно на ЦИК да реши какъв брой общо ще са секциите зад граница и по този начин всеки българин да може да гласоподава в най-удобната за него място. Крайният период за това е към края на седмицата. В момента е ясна броя на така наречен автоматизирани секции, които са тъкмо 671. Те наложителното се откриват, стига в тези места да са дали своят вот най-малко 100 индивида на последните няколко вота. Преди дни представителят на ЦИК Цветозар Томов предвижда, че чака сред 750 и 800 секции зад граница. За да се открие секция отвън наше посолство или консулство обаче, е нужно подаването на най-малко 40 заявки на българи. Така тези нашенци ще бъдат включени в изборния лист. Стига да има открити секции, българите могат да гласоподават във всяка една от тях, само че за задачата на място ще би трябвало да попълнят декларация, че не са дали своят вот другаде.

Иначе ЦИК заличи трима претенденти за депутати от описите с мераклии за Народно събрание. Един от тях се оказа под 21 години в листата на Вътрешна македонска революционна организация за Габрово. Други двама пък се оказаха с двойно поданство, а по закон, с цел да бъдеш народен представител би трябвало да имаш единствено БГ паспорт.  Единият проблем е на претендент на Продължаваме промяната “ в 23 МИР в София, който се оказа и израелско поданство. Вторият проблем претендент от листата на Демократична България в 25 МИР, който е от Северна Македония. Наред се оказа че има 4-ма претенденти за депутати регистрирани допълнително от два региона от своята партия. По закон последната регистрация се заличава.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР